Arrow icon up
Såstaholm Herrgård utomhus

VÅR HistoriA

en historisk pärla

Såstaholm, tidigare känt som Höstsol, är en historisk pärla som tjänade som pensionat för framstående svenska skådespelare. Beläget vid Vallentunasjön i Täby Kyrkby, erbjöd det en fridfull tillflyktsort för svenska skådespelare att njuta av vackra omgivningar på ålderns höst.

Hotellets rika historia genomsyrar den moderna inredningen med detaljer inspirerade av scenkonsten och rummen om bär namnen på dess tidigare berömda invånare. Utforska detta charmiga hotell och upptäck dess rötter inom den svenska teaterhistorien.
Max Sievert på Såsta Gård

PENSIONAT HÖSTSOL

År 1903 köpte tyska affärsmannen Max Sievert Såsta Gård för att bygga en herrgård som sommarresidens åt sig och sin familj. Redan 14 år senare säljer Max Sieverts änka egendomen vidare till Svenska Teaterförbundet, som länge sökt en plats där pensionerade skådespelare kunde erbjudas en värdig ålderdom.

1918 invigdes ålderdomshemmet som fick namnet Höstsol. Ända fram till 1979 var Höstsol en kär hemvist för gamla skådespelare och skådespelerskor och en viktig institution inom teatervärlden. Gustav VI Adolf, Karl Gerhard, Zarah Leander och många fler har besökt herrgården. 1979 såldes Höstsol till en privatperson. Då hade totalt 250 skådespelare bott på Höstsol.

Scenkonsten lever kvar

ScenkonstEN lever kvar

1997 köptes Såstaholm av Winn Hotel Group AB, en ägargrupp med flertalet hotell. 2007 instiftades Såstaholms Film- & Scenkonstpris. Varje år sedan dess utses en ung, lovande film- och scenkonstnär av en jury bestående av bland annat ordförande Anna Carlson, skådespelare och tidigare Teaterförbundets ordförande.

Såstaholm från förr

"SÅSTA GÅRD"

Anrikt är ett ord det ofta slängs lite med, men när det kommer till "Såsta gård" kan det knappast beskrivas bättre än så. Det är troligen ett av våra äldsta gårdsnamn i Täby och härstammar från det första århundradet efter Kristus. Under 1600-1800-talet brukades marken på Såsta Gård av bönder.
Såstaholm - Instagram

Följ oss på Instagram