Arrow icon up
Razmus Nyström

SÅSTAHOLMS
FILM- & SCENKONSTPRIS

såstaholmpriset

Till minne av Pensionat Höstsol delar vi årligen ut Såstaholmpriset i syfte att främja en ung, lovande film- eller scenkonstnärs fortsatta utveckling. Den ärade pristagaren mottar 50 000 kronor, en summa som gör att just vårt pris är Sveriges största scenkonstpris och som ger pristagaren möjlighet att genomföra individuella utvecklingsprojekt.

Pristagaren avgörs av en oberoende jury bestående av:
Anna Carlson, skådespelare och tidigare ordförande för Teaterförbundet
Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet
Lars Ring, teaterkritiker Svenska Dagbladet
Shima Niavarani, pristagare 2016, skådespelare, dramatiker, regissör, låtskrivare och sångerska Lisette T Pagler, Skådespelare, musikalartist och dansare.
Max Sievert på Såsta Gård

PENSIONAT HÖSTSOL

År 1903 köpte tyska affärsmannen Max Sievert Såsta Gård för att bygga en herrgård som sommarresidens åt sig och sin familj. Redan 14 år senare säljer Max Sieverts änka egendomen vidare till Svenska Teaterförbundet, som länge sökt en plats där pensionerade skådespelare kunde erbjudas en värdig ålderdom.

1918 invigdes ålderdomshemmet som fick namnet Höstsol. Ända fram till 1979 var Höstsol en kär hemvist för gamla skådespelare och skådespelerskor och en viktig institution inom teatervärlden. Gustav VI Adolf, Karl Gerhard, Zarah Leander och många fler har besökt herrgården. 1979 såldes Höstsol till en privatperson. Då hade totalt 250 skådespelare bott på Höstsol.

Scenkonsten lever kvar

ScenkonstEN lever kvar

1997 köptes Såstaholm av Winn Hotel Group AB, en ägargrupp med flertalet hotell. 2007 instiftades Såstaholms Film- & Scenkonstpris. Varje år sedan dess utses en ung, lovande film- och scenkonstnär av en jury bestående av bland annat ordförande Anna Carlson, skådespelare och tidigare Teaterförbundets ordförande.

Pristagare

Här är pristagarna av Såstaholms Film- & Scenkonstpris, från det första som delades ut 2008 till dagens pristagare.

Upptäck även rummen som är inredda av några av dessa kända scenkonstnärer som alla har tilldelats Såstaholms Film- & Scenkonstpris.
Vinnare 2023: Razmus Nyström

2023: RAZMUS NYSTRÖM

"Razmus Nyström har förmågan att skapa en legering av det starka och kraftfulla med det naket hudlösa. Han tillhör en ung generation skådespelare som förstår att förvalta kunskap och tradition på bästa sätt, i föreställningarna 'Arv' på Dramaten och 'I kroppen min' på Kulturhuset Stadsteatern/Riksteatern. En unik blandning av förtvivlan och euforiskt mod!"

Vinnare 2022: Amy Deasismont

2022: Amy Deasismont

”Från en strålande karriär som sångerska via lovordat skådespeleri till att nu skörda framgångar även som manusförfattare och regissör. Vår pristagare visar att hon vågat vidga sitt konstnärskap och söka nya uttryck. Detta med imponerande skicklighet och passionerad entusiasm. Det är stort, det är modigt, det är inspirerande. 2022 års mottagare av Såstaholms Film och scenkonstpris till Höstsols minne tilldelas Amy Deasismont.”

Vinnare 2021: Alexander Abdallah

2021: Alexander Abdallah

”Såstaholms pris till Höstsols minne 2021 tilldelas skådespelaren och regissören Alexander Abdallah för att han med osedvanlig känslighet tolkar och gestaltar människor i ett nutida Sverige. Han har, trots sina unga år, redan lyckats fånga den breda publikens uppmärksamhet med sina olikartade rollfigurer i tv-serierna Snabba cash och Thunder in my heart, som griper tag, engagerar och stannar kvar.

Vinnare 2020: Evin Ahmad

2020: Evin Ahmad

”Evin Ahmad får priset för ett exceptionellt mångsidigt och initiativrikt skådespelararbete. Både inom film och scenkonst delar hon med sig av sin uttrycksfulla, energiska närvaro, sitt samhälleliga och viljan att nå och beröra sin publik. Hon skapar ett eget kraftfält som påverkar och väcker känslor.”

Vinnare 2019: Gustav Lindh

2019: Gustav Lindh

”För att han med osedvanlig skärpa och känslighet övertygar starkt i rollen som Gustav i filmen ”Hjärter Dam”, som dras in i ett rusande händelseförlopp. En enastående naken och hudlös prestation med förmågan att ödmjukt och rörande gestalta den känslostorm som berusar och förtär.”

Vinnare 2018: Alba August

2018: Alba August

”För att hon med smärtsam charm och underfundig humor ger oss unga Astrid tillbaka. En egensinning gestaltning med känslighet och stort skådespeleri – och därtill mod – i Astrids anda!”

Upptäck Albas rum

Vinnare 2017: Anton Lundqvist

2017: Anton Lundqvist

”För att han med lätthet och elegans, perfekt prickar in slapstickskomik med största allvar, och på högsta nivå.”

Upptäck Antons rum

Vinnare 2026: Shima Niavarani

2016: Shima Niavarani

”Shima har en expressiv utstrålning och briljant publikkontakt. Hon kastar sig mellan alla tänkbara genrer, inom såväl film/tv och musik som scenkonst.”

Upptäck Shimas rum

Vinnare 2015: Alexander Ekman

2015: Alexander Ekman

“För skapandet av dansföreställningen ”Midsommarnattsdröm”, ett drömlikt helaftonsverk, fritt tolkat efter Shakespeares manus.”

Upptäck Alexanders rum

Vinnare 2014: Edda Magnason

2014: Edda Magnason

“För att hon med självklar, personlig auktoritet, genialt givit Monica Zetterlund kropp – och framförallt – röst i filmen Monika Z.”

Upptäck Eddas rum

Vinnare 2013: Adam Lundgren & Adam Pålsson

2013: Adam Lundgren & Adam Pålsson

“För sina känslostarka, hudlösa närbilder av kärlek i tv-versionen av ”Torka aldrig tårar utan handskar” där båda tillsammans genialt tvinnat lekfull passion och bottenlös sorg.”

Upptäck Adam och Adams rum

Vinnare 2012: Alicia Wikander

2012: ALICIA WIKANDER

“2012 års pristagare för två utsökta, filmiska rolltolkningar, flickan i Kronjuvelerna, spelad med en intensiv, sagolik naivitet och den unga drottningen i A Royal Affair.”

Upptäck Alicias rum

Vinnare 2011: Lindy Larsson

2011: LINDY LARSSON

“Lindy rör sig som ett utropstecken över scenen, alltid med stor energi och uttalad publikkontakt. Han kombinerar på ett unikt sätt dramatiska uttryck medekvilibristisk dans på ett sätt som ständigt bryter form - och innehållsmässiga konventioner.”

Upptäck Lindys rum

Vinnare 2010: Elin Rombo

2010: ELIN ROMBO

“Genom sin tolkning av Susanna i Mozarts “Figaros bröllop” på Kungliga Operan visar Elin Rombo att hon är en fullfjädrad scenartist, med den unika förmågan att tolka roller och att kommunicera med publiken på ett ovanligt levande sätt.”

Upptäck Elins rum

Vinnare 2009: Joel Kinnaman

2009: JOEL KINNAMAN

”För att han i rollen som Raskolnikov med hudnära intensitet gav liv åt smärtan och den livsfarliga desperationen i Mattias Anderssons uppsättning av Dostojevskijs ”Brott och straff” på Backa teater 2007.”

Upptäck Joels rum

Vinnare 2008: Josefin Ljungman

2008: JOSEFIN LJUNGMAN

”För att hon med sin känslighet ger kropp och närvaro till Hedvigs och familjens Ekdahls tragedi i Thommy Berggrens uppsättning av Ibsens ”Vildanden”.

Upptäck Josefins rum

Såstaholm - Instagram

Följ oss på Instagram