Läs mer om våra pristagare

Såstaholms senaste stjärnor som alla fått sätta sin personliga prägel hos oss

edda_magnason
2014 års pristagare – Edda Magnason

Såstaholms pris till Höstsols minne 2014 går till Edda Magnason med juryns motivering ”att hon med självklar, personlig auktoritet, genialt givit Monica Zetterlund kropp – och framförallt – röst i filmen Monika Z. På Skånes dansteater har hon gått från innerligt värmländskt lingonris till en vild scenisk sagovärld, en mytisk lek kring identitet och riter.”

– Jag är så oerhört glad och hedrad över att få detta fina pris. Prispengarna ska jag använda till ett nytt piano, säger Edda Magnason.

 

Adam_Adam
2013 års pristagare – Adam Lundgren & Adam Pålsson

Juryn har fattat sitt beslut och Såstaholms pris till Höstsols minne 2013 delas av Adam Pålsson och Adam Lundgren ”för sina känslostarka, hudlösa närbilder av kärlek i tv-versionen av ”Torka aldrig tårar utan handskar” där båda tillsammans genialt tvinnat lekfull passion och bottenlös sorg”. 

-Jag är otroligt stolt och tacksam över priset. Juryn är respektingivande och det känns härligt att få dela priset med Adam Lundgren som förutom att han är min vän också är en känslig och skicklig skådespelare, säger Adam Pålsson.

-När jag fick höra till vilka priset delats ut blev jag oerhört stolt och glad, säger Adam Lundgren.

 


2012 års pristagare – Alicia Vikander

Juryns motivering lyder: ”Alicia Vikander tilldelas Såstaholms pris till Höstsols minne 2012, för två utsökta, filmiska rolltolkningar, flickan i Kronjuvelerna, spelad med en intensiv, sagolik naivitet och den unga drottningen i A Royal Affair där hon förenar naken längtan med hudlös närvaro och psykologisk subtilitet.”

Skådespelerskan Alicia Vikander som gjort karriär utomlands är aktuell med den svenska filmen Hotellet av Lisa Langseth som också stod bakom Alicias debut, hyllade långfilmen Till det som är vackert.

-Jag blev så glad när jag fick nyheten om att jag blivit tilldelad detta fina stipendium. Att få möjligheten att sätta avtryck på detta hotell med all sin kulturhistoria ska bli otroligt kul men först och främst är det en stor ära, säger Alicia Vikander.

 


2011 års pristagare – Lindy Larsson

Juryns motivering till 2011 års mottagare av Såstaholms pris till Höstsols minne, skådespelaren och dansaren Lindy Larsson, lyder:  “Lindy Larsson rör sig som ett utropstecken över scenen, alltid med stor energi och uttalad publikkontakt. Han kombinerar på ett unikt sätt dramatiska uttryck med ekvilibristisk dans på ett sätt som ständigt bryter form- och innehållsmässiga konventioner”

Lindy Larsson själv är lyrisk över att ha tilldelats priset:
– Drömmer jag? Att bli utvald av en namnkunnig jury som denna är helt otroligt. Jag är stolt glad och rörd över att ha fått det här fina scenkonstpriset. Det här är som en dröm för mig och nu får jag inreda mitt drömrum, det kommer att bli lustfyllt, säger han.

 


2010 års pristagare – Elin Rombo

Juryns motivering till 2010 års pristagare operasångerskan Elin Rombo lyder: “Genom sin tolkning av Susanna i Mozarts “Figaros bröllop” på Kungliga Operan visar Elin Rombo att hon är en fullfjädrad scenartist, med den unika förmågan att tolka roller och att kommunicera med publiken på ett ovanligt levande sätt. Juryn har därför valt Elin Rombo till 2010 års mottagare av Såstaholms scenkonstpris till Höstsols minne”.

– Det är en överväldigande ära att bli lyft ur mängden bland så många duktiga scenkonstnärer. Jag står lycklig och ödmjuk inför att tilldelas ett pris av en sådan namnkunnig jury. Att få sätta mitt namn på en dörr i detta historiska hus känns helt fantastiskt!, säger Elin Rombo.

 


2009 års pristagare – Joel Kinnaman

Skådespelaren Joel Kinnaman fick priset strax innan hans stora genomslag i Hollywood. Joel valde att inreda sitt rum så som han själv skulle vilja bo. Det personliga rummet har passande nog för en skådespelare en egen biosalong, där det även går att spela fotbollsspelet FIFA på Playstation 3 för den som vill. Joels musikintresse har avspeglats i att gästen har tillgång till en vinylspelare och härliga skivor. Slutligen pryds rummet även av en fondvägg föreställandes Nalen i Stockholm, staden där skådespelaren har sina rötter.

– Såstaholm har en fascinerande historia i väggarna och det har varit spännande att få inreda ett eget rum på plats. Jag är svag för indiska möbler och tyger och kompletterade sedan med prylar som jag själv skulle uppskatta att ha i ett hotellrum, säger Joel Kinnaman.

 


2008 år pristagare – Josefin Ljungman

Josefins stora genombrott kom i Vildanden på Stockholms Stadsteater, den roll hon nu prisas för. Hennes insats som Hedvig fick kulturkritikernas kinder att blossa. Tidningen City skriver att hennes “gestaltning växer sig bara starkare under föreställningens gång”. Aftonbladet anser att Josefin är “ett litet under” och Svenska Dagbladet tycker att hon är “ett fynd som Hedvig”. Prissumman valde Josefin att använda för att vidareutbilda sig i Frankrike.

– Jag har alltid haft en dröm om att kunna vara en längre tid i Frankrike, säger Josefin. Landet och språket fascinerar mig, jag skulle vilja lära mig flytande franska. Flera av mina favoritfilmer är franska – det vore roligt att få lära sig mer om branschen där och kanske en dag få möjlighet att jobba där, på franska, avslutar Josefin.

Josefins hotellrum blev härligt bohemiskt med influenser av Asien och många roliga, udda detaljer. Ett rum med mycket hjärta och värme.