appelknyten

Frasiga äppelknyten “Chaussons aux Pommes”

Frasiga äppelknyten fyllda med sötsyrlig äppelkompott. Du kan göra egen smördeg men det går lika bra att använda köpt. Använder du köpt kan du behöva kavla ut den lite extra och eventuellt ta ut något mindre rundlar.

Cirka 6 st

1 bit hemgjord smördeg, ca 35 x 35 cm och cirka 3 mm tjock. Eller köpt smördeg

Äppelkompott
3 medelstora äpplen
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten

Äggpensling
1 ägg
1/2 krm salt
2 tsk vatten

Sockerlag
1/2 dl vatten
3/4 dl strösocker

1. Äppelkompott
Skala äpplena, kärna ur dem och tärna dem. Låt hälften av äppeltärningarna koka på svag värme i ca 10 min. Tillsätt resten av äppeltärningarna och koka ytterligare 5 minuter. Låt svalna.

2. Skär ut rundlar ur smördegen men en vass liten kniv. Rundlarna ska vara ca 12 cm i diameter, använd tex en skål eller en assiett som mall.

3. Äggpensling
Vispa ihop ägg, salt och vatten. Pensla tunt med äggblandningen på halva rundlarna så att de sitter bättre ihop när du viker dem.

4. Lägg en klick äppelkompott på rundlarna, vik ihop dem och nyp ihop ordentligt längs vikningen. All äppelkompott går inte åt.

5. Lägg bakverken på en bricka klädd med bakplåtspapper och pensla dem tunt med äggblandningen. Rispa mönster i bakverkens yta med en liten kniv. Gör mönstren efter egen fantasi, men skär inte för djupt, då läcker äppelkompotten ut. Låt vila i kylen ca 1 timme.

6. Sockerlag
Koka under tiden upp vatten och socker någon minut. Låt svalna.

7. Lägg bakverken på en bakplåtspappersklädd plåt. Pensla tunt med äggblandningen en gång till. Grädda sedan i mitten av ugnen i 225 grader. Använder du vanlig ugn tar det ca 25 minuter, använder du varmluftsugn tar det ca 15 minuter. Bakverken ska få generöst med färg. När man har gräddat klart bakverken penslar man dem med sockerlagen så fort de kommer ut ur ugnen. För att de ska bli blanka, söta och fina. Låt svalna lite.

Ät och njut!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liknande nyheter